Soep bewaren doe je zo!

Soep bewaren lijkt niet zo lastig, maar wat veel mensen niet weten is dat bij het bewaren van soep veel smaak verloren kan gaan. En dat is natuurlijk zonde! De bekendste en misschien wel meest gegeten soepen in Nederland zijn de tomaten- en champignonsoep. Je kan dan ook haast niet om ze heen in de horecagelegenheden in Nederland. Hoe lekker is het om hiervan een enorme pan te maken en daar meerdere dagen van te kunnen eten alsof het vers gemaakt is?

Soep bewaren in de koelkast of in de diepvries?

Er is een gouden regel: ruiken! Zolang soep niet zuur ruikt, zal de soep te eten zijn. Dit proef je natuurlijk ook direct aan de smaak. Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en portioneer de soep in bakjes van 500ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan daalt de temperatuur en bederft het andere eten!

Soep uit blik bewaren

Ja, soep uit blik kan je wel degelijk bewaren na openen van het blik. Gebruik daarvoor ook de gouden regel: ruiken! Wel is het zo dat de versheid van soep uit blik al minder is dan zelf gemaakte soep. Hierdoor zal soep uit blik minder lang houdbaar zijn. Houd dit dus goed in de gaten en gebruik een bijpassend vershouddoosje voor soep bewaren in plaats van het blik zelf.

Kook5daagse

Wel eens gehoord van de Kook5daagse? Je weekmenu voorbereiden in het weekend zodat je op de vijf weekdagen snel een gezonde maaltijd op tafel zet. Een aantal bekende foodbloggers hebben hun Kook5daagse-ervaring gedeeld en bedachten de volgende soepen (die zich uitstekend lenen om van tevoren te bereiden!). De bloggers gebruikten Lock&Lock vershouddoosjes om de soep in te bewaren. Door de  lucht- en waterdichte sluiting blijft de inhoud langer vers.

Inspiratie

Zin in soep gekregen? Deze heerlijke soep-recepten houden je lekker warm deze winter!

1. Rode linzensoep met kokosmelk
Voor het bereiden van de linzensoep heb je de volgende ingrediënten nodig: 300 gram gedroogde rode linzen, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, 1 rode peper, 1 ui, 2 teentjes knoflook en een bosje koriander.

Instructies

  1. Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit dit kort in de pan.
  2. Voeg de kruiden toe en laat heel eventjes roosteren.kokos soep bewaren
  3. Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door.
  4. Voeg de groentebouillon (uiteraard met water) toe en doe nu direct de linzen erbij.
  5. Snijd de rode peper in de lengte door midden, haal de uiteinden eraf en haal de pitjes eruit. Voeg de peper in zijn totaliteit toe aan de soep en laat mee
    koken.
  6. Voeg de helft van het blik kokosmelk toe en laat meekoken.
  7. Laat de soep nu voor een minuut of 20 (of 30 als je het gevoel hebt dat de linzen nog niet gaar zijn) koken.
  8. Pureer de soep met een staafmixer. Pureer ook de peper mee, zodat de soep wat pittiger wordt. Als je een minder pittige soep wilt, haal je de peper eruit.
  9. Voeg nu een snuf kaneel toe en eventueel wat peper en zout om de soep op smaak te brengen.
  10. Roer de andere helft van het blik kokosmelk door de soep. Op dit moment voegde ik ook nog (in een spontane bui, omdat ik ze tegenkwam in de vriezer,) doperwten toe.
  11. Serveer de soep met verse koriander.

Kokosmelk in de soep? Tip!
Nadat de soep ontdooid was bleek de kokosmelk niet helemaal haar structuur terug te hebben. De kokosmelk was iets aan de dikke kant, maar wel op smaak. Belangrijk is om dan goed door de soep te roeren, zodat de soep zijn structuur terug krijgt. Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen om kokosmelk later aan de soep toe te voegen!

 

noodle soep bewaren

2.Noodlessoep met omeletreepjes.
Voor het bereiden van de noodlessoep heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 gesnipperde ui, ½ prei, in halve ringen, 2 el currypasta (of naar smaak), 1,25 liter hete groentebouillon, 200 g sugar snaps, gehalveerd in de lengte, ½ Chinese kool, in reepjes, ½ gele paprika, in reepjes, ½ rode paprika, in reepjes, 100 g brede rijst noodles, 1 limoen, 4 takjes koriander, 3 eieren, geklutst

 

 

Instructies

  1. Verhit in een grote kookpan 1 eetlepel olie. Fruit de ui samen met de prei. Voeg de currypasta toe en bak kort mee tot de geur vrij komt.
  2. Giet de bouillon erbij en voeg de sugar snaps, kool, paprika en noodles toe. Kook in 5 minuten de noodles gaar en de groenten beetgaar. De groenten moeten net onder staan in het water.
  3. Verhit ondertussen de resterende olie in een koekenpan en bak een omelet. Snijd deze in reepjes. 4. Breng de soep op smaak met sap van een halve limoen en eventueel nog met peper en zout. Schenk de soep in grote kommen, bestrooi met wat reepjes omelet en blaadjes koriander erover. Snijd de resterende limoen in plakjes en serveer bij de soep.

 

3. Tomatensoep met basilicum
Voor het bereiden van de tomatensoep heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 ui, 2 tenen knoflook, olijfolie, 1 kilo trostomaten, 8 gram verse basilicum, 1/2 theelepel chilipoeder, 1 liter water, bouillonblokjes, 20 gram pijnboompitten

Instructiestomaten soep bewaren

  1. Snipper de ui en doe de knoflook in een knoflookpers.
  2. Bak de ui en knoflook kort aan in een soeppan met een beetje olijfolie.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan de ui en knoflook, bak 5 minuten mee.
  4. Snijd de basilicum grof, bewaar een paar blaadjes voor de garnering.
  5. Voeg nu het water, de bouillonblokjes, de gesneden basilicum en de chilipoeder toe en kook de soep 10 minuten.
  6. Bak ondertussen de pijnboompitjes lichtbruin in een droge pan.
  7. Haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer.
  8. Serveer de tomatensoep met een paar blaadjes basilicum en de gebakken pijnboompitjes

 

Vershoudbakjes

Soep bewaren doe je het beste in goed aflsuitbare vershouddozen in plaats van in een pan of blik. Bewaar je soep voor +/- 4 personen, kies dan een vershoudbak met een inhoud van minimaal 1 liter. Bewaar je soep voor 10+ personen? Kies dan voor de vershouddoos van 3,6 liter. Zo weet je zeker dat je genoeg hebt voor de grote soepeters. Wil je de soep bewaren voor meerdere dagen of invriezen? Bewaar het dan per portie in kleinere bakjes. Kies één van onze voordeelsets en je hebt altijd het goede bakje bij de hand!

5 delige vershoudset

5delige small set vershouddozen

7 delige vershoudset

set vershouddozen 7-delig

11 delige vershoudset

verhouddozenset 11-delig

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *