Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw eerste bestelling!

Kruiden invriezen: dé manier om je verse kruiden vers te houden.

Kruiden invriezen is een prima manier om verse kruiden te bewaren. Iedere keer probeer je weer een feestmaal op tafel te zetten, maar vaak bevatten de uitgebreide recepten vele ingrediënten waarvan je heel veel in moet kopen. Dit is vaak het geval met verse kruiden. In deze blog wordt dan ook aandacht besteed aan het vers houden van kruiden door ze in te vriezen.kruiden invriezen 2

Kruiden invriezen die zijn overgebleven

Iedereen herkent het wel: je hebt bij de kruidenier een bos verse tijm en een vers bosjekoriander gekocht. Na het koken heb je nog een ruime hoeveelheid over. Zonde, denk je, want dat is na een paar dagen niet meer goed en je weet dat je het de rest van de week niet meer gaat gebruiken. Wat weinig mensen beseffen is dat wanneer je verse kruiden over hebt, je deze kruiden kan invriezen. Sterker nog, het is een uitermate geschikte manier om kruiden te bewaren: bij het invriezen van kruiden zorg je ervoor dat ze vers blijven en hun smaak behouden.

Kruiden invriezen om de dure wintermaanden te overleven

Buiten overgebleven kruiden is het invriezen van kruiden ook een enorm handige en goedkope uitkomst tijdens de winter. Omdat Nederland in steeds grotere schaal haar eigen kruiden produceert, is het importeren van kruiden alleen nog tijdens de koude wintermaanden nodig. Een logisch gevolg hiervan is dat in Nederland de kruiden in de winter vaak een stuk duurder worden. Kruiden groot inkopen en invriezen is dan ook een handige manier om grip op de kosten te houden, zeker in de periode rondom de dure feestdagen. Maar hoe doe je dat dan, kruiden invriezen? Er zijn twee manieren om kruiden in te vriezen: de droge en de natte manier.

Kruiden droog invriezen

Bij de droge manier pluk je de kruiden, was je ze goed af en laat je de ze opdrogen. Wanneer de kruiden opgedroogd zijn stop je ze in een diepvriesdoos en leg je ze in de vriezer. De kruiden blijven op deze manier minimaal een jaar houdbaar. Het voordeel van deze manier is dat je de kruiden relatief lang kan bewaren en je ze niet hoeft fijn te hakken: het voortijdig fijnhakken van kruiden kan een negatieve werking op de smaak hebben.

kruiden invriezen

Kruiden nat invriezen

Bij nat invriezen hak je de geplukte kruiden eerst fijn om ze daarna in een (schoongemaakte!) ijsblokjesvorm of muffinvorm te stoppen. Vul deze vorm
vervolgens met water en zet hem in de vriezer. De kruiden blijven op deze manier minimaal een half jaar houdbaar. Deze tactiek kan je ook toepassen om bijvoorbeeld kruideno

lie, -azijn, -boter, of pesto te bewaren. Het voordeel van deze manier is dat je, per blokje, precies de hoeveelheid kan vriezen die nodig is voor een kookbeurt. Zo hoef je nooit meer te ontdooien dan nodig is! Wanneer je de bevroren kruiden gaat gebruiken is het het lekkerst om ze niet te ontdooien maar bevroren in de pan te gooien. Op deze manier behouden de kruiden hun smaak.

 

Let op: het invriezen van kruiden kan niet bij kamille. Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud. Onthoud dat het niet handig is de kruiden voortijdig te ontdooien omdat dit de smaakbehoud niet ten goede komt!


Op de hoogte blijven van meer tips en inspiratie?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!