Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw eerste bestelling!

Kerstdiner preppen met Philippine van der Goes

Tijdens kerst is natuurlijk niks leuker dan gezellig met vrienden en familie zijn. Het is dan minder leuk als jij de hele avond in de keuken moet staan om het kerstdiner te maken. Dat kan ook anders! Koken voor kerst wordt namelijk een stuk makkelijker als je je voorbereid. Het kerstdiner preppen scheelt veel werk tijdens kerst zelf, waardoor je meer tijd hebt voor vrienden en familie. Sommige gerechten kun je al helemaal klaarmaken, van andere gerechten kun je een groot deel voorbereiden. Inspiratie nodig? Bekijk onderstaand filmpje voor een ideaal kerstdiner om te preppen, gemaakt door Philippine van der Goes van “Liefde voor Lekkers”. Onderaan staan de uitgeschreven recepten zodat je ook zelf aan de slag kunt!

 

Over Philippine van der Goes
Philippine van der Goes heeft haar eigen blog “Liefde voor Lekkers” waarop ze haar liefde voor lekkers deelt. Op haar blog deelt ze haar recepten, belevenissen en tips. Kortom, een digitaal kookschriftje waar je over haar schouder mee kijkt en waar de wereld van ‘mmmm’ en ‘om je vingers bij af te likken’ zich opent. Daarnaast werkt ze als freelancer in de culinaire communicatie en heeft ze als recept ontwikkelaar aan diverse kookboeken meegewerkt. En nu heeft ze dus speciaal voor Lock&Lock een heerlijk 3-gangen kerstdiner samengesteld dat ideaal is om te preppen.

 

 

Voorgerecht
SALADE VAN GEROOKTE EENDENBORST
met zuurkool en frambozen

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 7,5 g platte peterselie
  • 100 g gemengde sla, bijvoorbeeld met snijbietsla
  • 150 g zuurkool
  • 1½ el crème fraîche
  • 1 tl mosterd
  • 2 el olijfolie
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 150 g gerookte eendenborstfilet in plakjes
  • 80 g frambozen
  • 80 g blauwe bessen

Voorbereiden (preppen):

  1. Snijd de blaadjes van de takjes peterselie fijn. Doe de gemengde sla in een bakje en meng er de peterselie door. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  2. Meng de zuurkool met de crème fraîche en mosterd en breng verder op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  3. Meng de olijfolie en balsamicoazijn in een bakje en breng op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Vlak voor serveren:

  1. Verdeel de salade over de borden en verdeel het zuurkoolmengsel erover.
  2. Leg de plakken gerookte eendenborst in een stervorm over de salade heen en verdeel de frambozen en blauwe bessen erover.
  3. Schud het bakje met de dressing zodat deze goed mengt en druppel over de salade heen.

__________________________________________________________________________________________________________

Hoofdgerecht
WILDZWIJNSTOOF MET PORT EN KNOLSELDERIJ PUREE
met stoofpeer en spruitjes

Voor 4 personen

WILDZWIJNSTOOF MET PORT 

Ingrediënten

  • 750 g wildzwijnpoulet
  • 1 ui
  • 1 takje verse tijm
  • 20 g boter
  • 1 el fijne mosterd
  • 150 ml rode port
  • 300 ml wildfond

Voorbereiden (preppen):

  1. Laat de wildzwijnpoulet op kamertemperatuur komen en bestrooi met peper en zout. Snipper de ui fijn en ris de blaadjes van het takje tijm.
  2. Verhit de boter in een stoofpan en bak het vlees, in delen, rondom mooi bruin. Haal uit de pan.
  3. Bak de ui in enkele minuten glazig in het bakvet in dezelfde stoofpan. Voeg het vlees toe samen met de tijm, mosterd, port en wildfond. Vul eventueel aan met een beetje water zodat het vlees net onderstaat.
  4. Doe de deksel op de pan stoof het vlees in 3-4 uur op laag vuur gaar. Haal daarna de deksel van de pan en laat het vocht verdampen tot je een dikke saus hebt.
  5. Schenk de wildzwijnstoof in een bak en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Vlak voor serveren:

  1. Verwarm de wildzwijnstoof, afgedekt, in de braadpan op laag vuur. Verwijder vlak voor serveren eventueel het takje tijm.

Tip: Gebruik het liefst vlees van wildzwijnen die echt in het wild hebben geleefd. Dit vlees heeft de meeste smaak.
Je kunt het vlees ook goed vervangen door rundvlees, zoals sucadelappen.

GROVE KNOLSELDERIJ-AARDAPPELPUREE

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • 400 g knolselderij
  • 75 ml volle melk
  • 50 g boter
  • 1 el grove mosterd
  • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt

Extra nodig:

  • pureestamper

Voorbereiden (preppen):

  1. Verwijder de schil van de knolselderij met een groot mes en snijd de knol samen met de ongeschilde aardappels in gelijke grove stukken. Zorg dat de knolselderij en aardappel net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 17 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en laat zonder deksel op een klein laag pitje 1 minuut uitstomen.
  2. Verwarm in een apart pannetje de melk tot het kookpunt en laat de boter erin smelten.
  3. Giet het melkmengsel bij de aardappels en stamp met een stamper tot een grove puree. Voeg de grove mosterd en naar smaak peper en zout toe en roer erdoorheen.
  4. Schep de aardappelpuree in een ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Vlak voor serveren:

  1. Verwarm de oven voor op 185 graden. Plaats de aardappelpuree, afgedekt met aluminiumfolie, 25-35 minuten in de oven. Verwijder de laatste 10 minuten de aluminiumfolie en bestrooi met de Parmezaanse kaas

STOOFPEERTJES

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 250 ml bessensap
  • 80 g rietsuiker
  • 2 kaneelstokjes

Voorbereiden (preppen):

  1. Schil de peertjes en laat de steeltjes eraan.
  2. Breng in een pan het bessensap met de suiker aan de kook, laat al roerend de suiker oplossen.
  3. Leg de peertjes in het kokende sap en leg de kaneelstokjes ertussen. Kook de peertjes met deksel in 45-60 minuten zachtjes gaar.
  4. Schep de stoofpeertjes voorzichtig in een bak en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Tip: Stoofpeertjes zijn heerlijk om zo te eten. Mocht je ze liever warm willen serveren verwarm ze dan in een pan, afgedekt, op laag vuur.

SPRUITJES

Ingrediënten

  • 600 g spruitjes
  • 35 g boter

Voorbereiden (preppen):

  1. Maak de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen.
  2. Kook de spruitjes in lichtgezouten water zonder deksel op pan in ca. 8 minuten beetgaar.
  3. Schep de spruitjes in een bak en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast.

Vlak voor serveren:

  1. Verhit de boter in een koekenpan en bak de spruitjes op middelhoog vuur 4-6 minuten tot ze licht beginnen te kleuren. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout.

Tip Bak voor extra crunch en extra smaak 50 g grofgehakte walnoten mee met de spruitjes.

__________________________________________________________________________________________________________

Nagerecht
TIRAMISU

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 espresso
  • 3 el amaretto
  • 100 g lange vingers
  • 250 g mascarpone
  • 2 el suiker
  • 2 grote verse eieren
  • 1½ el cacaopoeder
  • 50 g pure chocolade

Extra nodig:

  • schaal van 15×15 cm of 4 kleine schaaltjes
  • handmixer
  • klein zeefje

Voorbereiden (preppen):

  1. Meng de koffie met de amaretto met 2-3 el water. Doop de lange vingers in het koffiemengsel voor zo’n 3 seconden zodat ze het vocht opnemen zonder dat ze te zacht worden. Leg de lange vingers in de schaal naast elkaar en bedek hiermee de bodem.
  2. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf met een handmixer in een vetvrije kom. Klop daarna de mascarpone met de eidooiers en de suiker tot een gladde massa in een andere kom.
  3. Meng het eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel tot een glad geheel. Verdeel het mascarponemengsel over de lange vingers en smeer met een spatel gelijkmatig uit.
  4. Bestrooi de tiramisu met behulp van een zeefje met de cacaopoeder. Dek de schaal af en laat minimaal 2 uur opstijven.
  5. Schaaf met een dunschiller krullen van de chocolade en bewaar deze in een pakje tot gebruik.

Vlak voor serveren:

  1. Verdeel de chocoladekrullen over de tiramisu.

Tip: Bewaar de tiramisu niet langer dan 1 dag vanwege de rauwe eieren die erin zitten. Maak een kindvriendelijke versie door de koffie en Amaretto te vervangen door 4 el vocht van amarenakersen. Lekker om ook 8 fijngehakte kersen door het mascarponemengsel te roeren en de kindertiramisu met een kersje te versieren.

Veel succes met het kerstdiner preppen! Eet smakelijk en hele fijne en gezellige kerstdagen gewenst!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *