Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw eerste bestelling!

Groente invriezen? Alles over blancheren en bevriezen!

Groente invriezen voor de dagelijkse maaltijden, voor overheerlijke groene smoothies of misschien wel het groentehapje van je kleine? Het is simpel en je hebt altijd lekkere groentes in huis of ze nu in het seizoen vallen of niet. Het bespaart tijd, geld en het is nog gezond ook!

Hoe moet ik blancheren?groente invriezen erwten

Je kunt (bijna) alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Dit houdt in dat je de groenten kort in kokend water legt en daarna gelijk met ijskoud water afspoelt waardoor het kookproces wordt onderbroken. Gebruik geen deksel op de pan, zodat koolzuurgas dat ontstaat tijdens dit proces makkelijk kan ontsnappen. Was de groenten wel even vooraf om insecten en/of zand te verwijderen. Hoelang je de groenten in het kokende water laat is afhankelijk van de dikte en de structuur, spinazie hoeft slechts enkele seconden, peultjes kook je enkele minuten.

Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries. Daarnaast nuanceert dit blancheer proces de sterke smaak van bittere groenten van allerlei koolsoorten. De poriën van de groenten sluiten zich door het ijskoude water waardoor er ook geen vitamines verloren gaan. Tip! Voeg aan het ijswater een kleine theelepel zout toe, omdat ijswater zonder zout er soms voor kan zorgen dat alsnog de smaak wordt aangetast. Het belangrijkste doel van blancheren is het proces van bederf stopzetten.

Welke groenten kan ik het beste blancheren voor het invriezen?

Het verschilt uiteraard per groente of deze geblancheerd moeten worden of niet voor het invriezen. Dit is een korte lijst met populaire groenten waarvan we aanraden om ze te blancheren, omdat je anders enorm veel kleur en smaak kunt verliezen in de diepvries.

  • Spinazie
  • Prei
  • Erwten
  • Spruiten
  • Broccoli
  • Koolraap
  • Bloemkool
  • Andijvie
  • Peulengroente invriezen

Groenten invriezen die veel water bevatten, zoals sla, tomaat en komkommer raden we niet aan. Wanneer deze groenten ontdooien, zal er namelijk zo veel water vrij komen dat er van de groente helaas weinig meer overblijft. Daarnaast zullen groenten met een hoog zetmeelgehalte, zoals aardappelen, ook moeilijk in te vriezen zijn.

Diepvriesdozen

Al onze vershouddozen zijn geschikt voor de diepvries. Verpak de groenten losjes met enige ruimte tussen de groenten en de deksel. De groenten kunnen mogelijk uitzetten in de diepvries. Bezorgd om de houdbaarheid? De meeste zelf ingevroren gesneden groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de diepvries. Groenten zoals broccoli en bloemkool en courgette kun je zelfs 12 maanden bewaren. Altijd genoeg groenten in huis voor een gezonde maaltijd!

Nog op zoek naar vershouddozen om groente in te kunnen vriezen? Bekijk onze shop!


 

Op de hoogte blijven van meer tips en inspiratie?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *