Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op uw eerste bestelling!

Eten invriezen: onze 8 tips en tricks

Eten invriezen in diepvriesdozen, de uitkomst voor elke drukke moeder en elke luie student. Kook je voor een gezin met kinderen? Dan is het fijn om in het weekend al een aantal dingen voor te bereiden en in te vriezen. Als stud
ent kook je vaak alleen voor jezelf, maar telkens porties eten invriezen diepvriesdozenkoken voor 1 persoon is een stuk duurder en tijdrovender dan wanneer je kookt in bulk. Bewaar de porties pasta pesto in de vriezer en je hoeft niet meer naar de ongezonde diepvriespizza te grijpen.

Allemaal heel makkelijk, maar kennen we de regeltjes eigenlijk wel als het gaat om eten invriezen? De meeste mensen weten bijvoorbeeld niet dat de vis uit onze supermarkten over het algemeen niet geschikt is om in te vriezen in diepvriesdozen en dat het gezonder is om bevroren voedsel te laten ontdooien in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur. Wij geven je daarom alle tips en tricks om je eten op de beste manier in te vriezen en natuurlijk hoe het te ontdooien!

 

#1. Eten invriezen? Vries producten maar 1 keer in!

Ontdooi je een lekkere maaltijd uit de vriezer, maar heb je toch weer heel veel over? Stop het dan nooit terug in de vriezer. Bij de tweede keer ontdooien kunnen de bacteriën zich heel snel ontwikkelen en riskeer je een voedselvergiftiging. Check daarom altijd de labels van vlees- en visproducten of ze al een keer ingevroren zijn geweest. Is dit niet het geval? Zorg er dan in ieder geval voor dat het vlees en de vis zo vers mogelijk wordt ingevroren.

 

#2. Verdeel de producten in porties

Kook je een hele pan nasi en wil je hier meerdere dagen van eten? Zorg er dan voor dat je de porties apart van elkaar invriest in diepvriesdozen of vriezer bestendige zakjes. Grote hoeveelheden bevroren voedsel bewaren en dan nog verdelen in porties kan namelijk vrij lastig zijn. Wil je meerdere stukken vlees in 1 diepvriesdoos bewaren? Leg de stukken vlees dan eerst apart van elkaar op een plaat en leg deze in de vriezer. Zodra de stukken apart van elkaar zijn bevroren, kun je ze makkelijk bewaren in één diepvriesdoos. Probeer ook eens je pesto te bewaren in een ijsblokjes vorm. Zo heb je altijd 1 portie bij de hand. Vul het blokje aan met olijfolie om uitdroging tegen te gaan.

 

#3. Blancheer en snijd je groenten

Super handig! Snijd al je groentes voor de komende week in het weekend en op de dag van gebruik haal je ze uit de vriezer. Maar eten invriezen kan tricky zijn en afdoen aan de smaak en structuur. Blancheer daarom altijd je groenten voordat je ze in de vriezer doet. Blancheren is heel simpel. Leg de groentes 2 minuten in kokend water en spoel ze daarna gelijk af met koud water. Deze gesneden groenten kun je vaak tot wel 3 maanden bewaren!

 

#4. Schrijf een datum op de diepvriesdozen en –zakjes

Een overvolle vriezer..achterin kom je een doosje tegen..hmm kip misschien? Maar van wanneer? Weet je het niet zeker? Gooi het dan áltijd weg! Dat iets ingevroren is, betekent namelijk niet dat het voor altijd houdbaar is. Ga je eten invriezen, schrijf dan meteen op de diepvriesdoos wat er in de doos zit en wanneer je dit in de vriezer hebt gestopt.

 

#5. Fruit sneller invriezen

Houd je enorm van fruit, maar vind je het jammer dat je altijd op een specifiek seizoen moet wachten? Fruit is ook in te vriezen, waardoor je heerlijke zoete aardbeien zelfs middenin de winter kunt eten. Fruit is echter moeilijk in te vriezen vanwege de hoge vochtigheidsgraad. Zorg ten eerste altijd dat het fruit dat je invriest al rijp is. Een onrijpe framboos zal ook onrijp uit de vriezer komen. Daarnaast is het beter om al het fruit te ontpitten, schillen en snijden. Vervolgens is het belangrijk om fruit zo snel mogelijk in te vriezen. Hiervoor zet je de vriezer tijdelijk (1 uur) op minimaal -24⁰C. Op deze manier kun je fruit tot wel 8 maanden bewaren.

 

#6. Houd ijs zacht met een afsluitbaar zakje

De belangrijkste tip voor eten invriezen, speciaal voor de vrouwen. Je hebt zin in ijs, maar je moet nog een kwartier wachten totdat het ijs genoeg ontdooid is om te kunnen scheppen. Dat is volgens Reddit gebruiker CorbinMontego nu verleden tijd! Stop de bak met ijs in een afsluitbaar zakje en het ijs zou nog net zo zacht zijn als toen het in de diepvries ging. Wij hebben het nog niet geprobeerd, dus laat vooral even weten of het echt werkt!

eten invriezen ijs

Bron: Buzzfeed

 

#7. Stop je vriezer vol, maar niet té vol

Elke keer gaat die vriezerdeur open en dicht. Dan kunnen de energiekosten best wel eens omhoog gaan, omdat de vriezer zo snel mogelijk weer op temperatuur probeert te komen. Staat je vriezer vol met diepvriesdozen? Dan werken de andere bevroren producten eigenlijk zelf ook als vriezer. Let er echter wel op dat de vriezer niet té overvol raakt met diepvriesdozen. Om de vriezer bevroren te houden is het belangrijk dat de koude lucht door de laatjes heen kan circuleren.

 

#8. Invriezen van ontbijt en lunch

We gebruiken de vriezer voornamelijk voor het avondeten en snacks, maar hoe makkelijk zou het zijn als je je ontbijt en lunch ook alvast kon voorbereiden? Het klinkt misschien een beetje gek, maar beleg je boterhammen in het weekend en stop ze in een vershouddoos in de vriezer. ‘s Ochtends neem je deze mee naar je werk en gedurende de dag zullen de boterhammen langzaam ontdooien, zodat je tegen lunchtijd een lekkere verse boterham kunt eten. Hetzelfde is mogelijk met sapjes en smoothies. Zorg er echter voor dat je deze de avond van tevoren al uit de vriezer haalt en in de koelkast zet, want het ontdooien van drankjes duurt over het algemeen een stuk langer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


  

Op de hoogte blijven van meer tips en inspiratie?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling!